Letterzetter is een collectieve en eigentijdse vorm van het stadsdichterschap in Kortrijk. Het stadsdichterschap wordt opgenomen door een collectief van jonge (woord)kunstenaars uit de regio Kortrijk. Het collectief van de Letterzetter ontwikkelt interventies in de regio en fungeert als een ambassadeur van het Memento Woordfestival in Kortrijk. Het collectief wordt aangevoerd door een Letterzetter die hen klaarstoomt en helpt bij het doorstromen naar het professionele circuit. Het is dus naast een stadsdichterschap ook een talentontwikkelingsprogramma. De Letterzetter is tevens de artistieke curator van het Memento Woordfestival. Letterzetter wordt sinds 2015 gecoördineerd door de openbare bibliotheek van Kortrijk.
Het collectief
De Letterzetter van Kortrijk brengt woordkunst steviger in de openbare ruimte en leidt jonge kunstenaars op tot creatieve ondernemers.
Alice Boudry
Alice Boudry (°1997) woont in Kortrijk en kan bij het schrijven niet kiezen tussen proza en poëzie. Ze schrijft over het wringen van het alledaagse, over verlies en het moeizame in menselijke relaties. In 2021 deelde ze het podium met Lize Spit. Ze werd reeds gepubliceerd in het literair tijdschrift De Optimist en De Poëziekrant. In 2024 was haar werk te zien tijdens het Kunstenfestival Watou.

Astrid Thielemans
Astrid Thielemans (°2005) woont nu in het hartje van Kortrijk maar werd geboren in de bergen van Frankrijk en groeide op in England. Haar fascinatie voor mensen en de natuur, die al van een jonge leeftijd opdook, sijpelt door tot in haar gedichten en verhalen. Daarin verwerkt ze haar eigen ervaringen, het thema van een thuis vinden bij mensen en het worstelen met emoties binnen persoonlijke relaties. Ze houdt van muziek, katten en door de stad dwalen terwijl het leven haar inspireert om te blijven doorzetten.

Bart Vanhee
Bart Vanhee (°1998) woont in Geluwe, maar werkt in Gent. Al sinds zijn kindertijd zoekt en vindt hij verhalen in games, boeken en muziek. Zelf bracht hij al op jonge leeftijd een boek uit in eigen beheer. In zijn verhalen speelt het bovennatuurlijke vaak een prominente rol, al schuwt hij ook geen maatschappelijk relevante thema’s. Op zijn Instagram (be.artv) plaatst hij regelmatig gedichten, quotes en andere teksten. In 2021 verscheen zijn boek ‘De Herschreven Wereld’ bij Godijn Publishing. Dat werd een verkoopsucces. In november '22 verscheen het tweede deel uit de reeks bij Godijn Publishing.

Helena Maes
Helena Maes (°2004) werd geboren en woont in Sint-Lodewijk, Deerlijk. Ze zweeft tussen de echte en haar eigen wereld en brengt deze twee in connectie via haar schrijven. Naast thee en schommelen houdt ze van mythen en sprookjes uit verschillende culturen, die vaak in haar werk binnensluipen. Ze houdt van schrijven met vulpen en neemt bijna altijd haar schriftje ‘schrijfsels in het wilde (onder)weg’ mee om gedachten, banaliteiten en zelfgemaakte fabelwezens neer te schrijven. Deze zijn vaak de basis voor haar gedichten en kortverhalen.

Imane Ghislaine
Imane Karroumi El Bouchtati aka Maantje (°2001, Mechelen) is schrijfster en woordkunstenaar. Als kind won ze onder andere ‘De Wondere Pluim 2013 Antwerpen’ in haar leeftijdscategorie met een filosofisch geladen kortverhaal. Sindsdien sloot ze zich aan bij schrijverscollectieven, werkte ze mee aan kleine theaterproducties en draagt ze steeds bij aan literaire evenementen. Als psychiatrische patiënte duikt ze in vraagstukken over hoe onbewuste, cognitieve logica’s literair niet geuit maar enkel benaderd kunnen worden – zoals bij een asymptoot. Ze studeert Wijsbegeerte in Gent en verzamelt antieke, Riffijns-Berberse juwelen en boeken.

Jordy Spyt
Jordy Spyt (1994) zoekt verbinding in vervreemding. In ‘23 ging hij mee met deBuren naar Parijs. In ‘24 stond hij in de finale van VLOED, de Literaire wedstrijd van KULAK en de debutantenschrijfwedstrijd van Editio. Hij schrijft momenteel aan zijn debuutroman.

Julot Roosen
Julot Roosen (°2003) ging sociaal werk studeren nadat ze afstudeerde als opvoeder. Ze schrijft al zolang ze zich kan herinneren, op dit moment categoriseert ze haar woorden onder ‘poezie en beginsels van verhalen. Julot maakt daarbij wel graag de kanttekening dat ze niets graag in hokjes opdeelt. Haar inspiratie haalt ze uit voorbijgangers, boekenwinkels en andere mooie beelden. Kunstzinnige activiteiten begeleiden is haar grootste bron van geluk én inspiratie.

Leonie De Clercq
Leonie De Clercq (°2004) pendelt tussen Wevelgem en Leuven, waar ze fysica studeert en creatief schrijven volgt aan het conservatorium. Als kind fantaseerde ze over een leven als prinses, leerkracht of boerin. Momenteel wil ze graag een schrijvende wetenschapper worden. Naast haar nieuwsgierigheid voor het allergrootste en het allerkleinste, krijgen haar eigen herinneringen een prominente rol in haar poëzie.

Loeke Vanhoutteghem
Loeke Vanhoutteghem (°1996) is beeldend-performatief woordkunstenaar. Ze schrijft en performt haar eigen teksten in diverse genres gaande van gedichten over lied- en theaterteksten tot uitdagende slam poetry. In september 2020 won ze het West-Vlaams kampioenschap slam poetry in de Schouwburg Kortrijk. In 2021 werd ze ook nog Gents kampioen. In haar beeldend en performatief linkt Loeke haar liefde voor taal en symbolen aan andere media zoals textiel, keramiek en muziek. Loeke studeerde vergelijkende moderne letterkunde aan de Universiteit Gent en daarna autonome vormgeving aan KASK Gent.

Louis Vanoo
Voorheen bekend als Louis Vanoo (° 1999) – een naam die ooit als afkorting van zijn echte naam diende – gaat Ooverdoosis nu voluit. Of hij nu hyperactief heen en weer springt tijdens het rappen, het publiek onderdompelt in van de hak-op-de-tak springende teksten, of als host iedereen aanspreekt, hij doet alles met overgave. Met zijn energieke stijl en grenzeloze enthousiasme is hij een performer die altijd net dat beetje te veel geeft – en dat is precies wat je van hem mag verwachten.

Maite Vanthournout
Maite Vanthournout (°1998) studeerde Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Gent. Ze schrijft essays en korte verhalen, soms onder het pseudoniem Maria Amparo. Zo heft ze de ontkoppeling met haar geboortenaam op. Ze is werkzaam bij Kluger Hans als prozaredacteur en startte als auteur binnen het collectief Am I Evil. Deze zomer nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren. Dit najaar is ze met veel warmte opgenomen in het collectief van de Letterzetter in Kortrijk.

Martijn Verhelst
Martijn Verhelst (°1998) schrijft verhalen. Met empathie, taalvernuft en een flinke dosis humor behandelt de Deerlijkenaar thema’s als ontplooiing, ontgroeiing en ontwikkeling. Martijn bedenkt werelden met een voorliefde voor woordspelerij en metaforen, waar in iedere hoek een verhaal te vinden is. In 2020 werd zijn schrijven beloond met een deelname aan de zomerkaping van creatief schrijven. In 2023 voegde hij daar een deelname aan het Das Mag zomerkamp aan toe. Zijn teksten verschenen eerder in de optimist.

Maryam Ahmadi
Maryam Ahmadi (°2004) kan in haar chaotische wereld niet stilzitten omdat ze een bezige bij is. Als je haar tegenkomt, is de kans groot dat ze achter haar kat aanrent, aan het jongleren is of haar verloren
sokken probeert te vinden. Naast al dat gedoe, jaagt ze haar dromen na en probeert ze haar hoofd uit de wolken te houden. Onlangs is ze begonnen met schrijven en nu kan ze aan niets anders meer denken. Geef haar pen en papier, en je zult dagenlang niets meer van haar horen. Als kind droomde ze ervan om schrijfster te worden en al haar fantasieën die ze kon bedenken op papier te verwoorden. Nu mag ze zichzelf zo noemen, want het is haar realiteit geworden.

Rani Simoens
Rani Simoens (°1997) staat op en gaat slapen in Deerlijk. Ze stelt liever vragen dan ze antwoorden geeft, want zoals ook haar studies in filosofie en diversiteit leerden, zijn deze nooit eenduidig. Dat reflecteren trekt zich door in haar werk, waarin ze haar eigen literaire stem onderzoekt. Al lezend en schrijvend begrijpt ze zichzelf en de wereld. Rani houdt van zondagen met uitgebreid ontbijt, boekenwinkels mét koffiebar en alles wat te maken heeft met taal. Ze droomt ervan ooit polyglot te worden.

Silke Van Rompaey
Silke Van Rompaey (°2004) schrijft vanalles en nog wat. Van teksten tot verhalen, met altijd een snuifje humor erbij. Haar spirit animal is Pippi Langkous en haar grootste schrijfidool Mark Tijsmans. Moest ze ooit, per ongeluk, premier van België worden dan... zou ze alle irritante vasthangende dopjes op flesjes verbieden. Ze danst vrolijk door het leven als ze haar teen niet ergens tegen heeft gestoten. Ze danst dan wel, maar eerder boos en vol onmacht. In 2022 werd ze, door een schrijfwedstrijd, gepubliceerd in de verhalenbundel 'Uitbreken' van Phoenix Books. Ze eet met haar bestek omgewisseld in haar handen, maar is niet linkshandig. Al heeft ze wel twee linkerhanden, maar dat doet er niet toe. Silke kaart zowel nuttige als zeer onnuttige onderwerpen aan, maar telkens in het belang van het welzijn van de mensheid. Met andere woorden: ontspannen, informeren en lachen vormen een essentiële basis.

Tirne Saint-Ghislain
Tirne Saint-Ghislain (1998) is geboren en getogen in Antwerpen en vindt nu al enkele jaren zijn toevlucht in Deerlijk. In Kortrijk studeerde hij ergotherapie en overal waar hij gaat, zoekt hij ieders verhaal op.
Uit een bezeten honger voor de onkenbare waarheid die ons allen verbindt schrijft hij verhalen die die kleine alledaagse waarheden in een fantastisch jasje kleden. In zijn werk wil hij zijn persoonlijke lijdensweg gebruiken om kritiek te werpen op het idee van het individu en de werkelijke limieten die daaraan vasthangen, maar bovenal oproepen tot mildheid voor onszelf en voor anderen, en ons helpen terug het schone en speciale te vinden in het banale.

Veronica Juliana Schmalz
Veronica Juliana Schmalz (°1997), aka @lajauneschreibmaschine, bracht haar kindertijd door in Argentinië en Sicilië en werkt nu als onderzoeker aan KUL in Kortrijk. Haar poëzie, die ze in zes talen schrijft - of beter gezegd, typt op de vintage typemachines die ze verzamelt - weerspiegelt haar multiculturele identiteit en internationale ervaringen.
Naast schrijven is Veronica actief in de slam poetry scène en experimenteert ze met podiumkunsten, woordkunst en mixed-media. Haar werk gaat over de zoektocht naar thuis en identiteit, sociale strijd vanuit een migratiecontext, hoogsensitiviteit en de bevrijding van clichés.
In 2022 won ze de literaire poëziewedstrijd georganiseerd door de KUL. Ze trad op tijdens Slam aan Zee 3 in Oostende (2023), nam deel aan Nightwatch (2024) in Antwerpen met FOMU en het Brussels Poetry Fest (2024) in het Planetarium van Brussels met SpeakEasy. Onlangs werd Veronica gepubliceerd in De Poëziekrant, met een tekst die deel uitmaakte van een kunstinstallatie op Watou Kunstfestival. Daarnaast begon ze met het geven van workshops over het schrijven van meertalige gedichten.

Yanne Ryon
Yanne Ryon (°1996) is een Oostendse die studeerde in Leuven, woont in Kortrijk en werkt in Gent. Op vlak van schrijven gaat haar liefde uit naar poëzie. Yanne speelt sinds haar tienerjaren met taal en zoekt de grenzen van dubbele bodems op in gedichten met woordspelingen en enjambementen. Voor het studentenleven nam ze deel aan initiatieven van Jeugd en Poëzie en in 2016 haalde ze een tweede plaats in de voorronde van Brugge bij de Kunstbende. Ze houdt van taarten bakken en haar twee zwarte katten, al zijn de thema’s in haar teksten veelal minder zoet en pluizig.

Ook zij maakten ooit deel uit van het collectief
-
Adelien Vannecke
-
Billie Vanderhaeghen
-
Arthur Declercq Roelstraete
-
Kimi Nguyen
-
Lisa Vanwonterghem
-
Lynn Delbeecke
-
Mattijs Deraedt
-
Sam Durnez
-
Ruben Van de Woestyne
-
Siebrand Craeynest
-
Siel Verhanneman
-
Judith De Wandel
-
Trees Accou
-
Thomas Jacques
-
Luna Ameye
-
Kate Dejonckheere
-
Sien Demuynck
-
Louise Maddens
-
Oona Loncke
-
Justine Vereecke
-
Flore Deman
-
Joke De kerpel
-
Tine Lefebvre
-
Sophie Bertrand
-
Salma Nachi
-
Mo Dewaele
-
Laura Nollet
-
Anna-Vere Verheecke
-
Alice Spinoy
-
Wart Aal
-
Justin Bruggeman
-
Yma Haemers