Het collectief

De Letterzetter van Kortrijk brengt woordkunst steviger in de openbare ruimte en leidt jonge kunstenaars op tot creatieve ondernemers.

Letterzetter is een collectieve en eigentijdse vorm van het stadsdichterschap in Kortrijk. Het stadsdichterschap wordt opgenomen door een collectief van jonge (woord)kunstenaars uit de regio Kortrijk. Het collectief van de Letterzetter ontwikkelt interventies in de regio en fungeert als een ambassadeur van het Memento Woordfestival in Kortrijk. Het collectief wordt aangevoerd door een Letterzetter die hen klaarstoomt en helpt bij het doorstromen naar het professionele circuit. Het is dus naast een stadsdichterschap ook een talentontwikkelingsprogramma. De Letterzetter is tevens de artistieke curator van het Memento Woordfestival. Letterzetter wordt sinds 2015 gecoördineerd door de openbare bibliotheek van Kortrijk.

Het project werkt sinds 2020 samen met het talentontwikkelingsprogramma ‘Wolk’, van Tilt festival in Tilburg.

Alice Spinoy

Alice Spinoy (°1997) woont al haar hele leven in Heule, Kortrijk. Liefst schrijft ze over aardige mensen die met ongewone zaken geconfronteerd worden, zoals een sprookjeskasteel of het jaar 2020. Ze houdt van heel vroeg opstaan, dingen in stapeltjes leggen en praten met haar kat. Ze studeert geneeskunde.

Alice Boudry

Alice Boudry (°1997) woont in Kortrijk en kan bij het schrijven niet kiezen tussen proza en poëzie, dus schrijft ze van allebei een beetje. In 2011 leverde haar dat een eerste plaats op in de Davidsfond Junior Journalistwedstrijd. Terugkerende onderwerpen in haar teksten zijn dood en de menselijke psyche. Ze houdt van laat opstaan en drinkt niet graag koffie.

Martijn Verhelst

Martijn verhelst (°1998) woont in Deerlijk. Op zijn vijftiende volgde hij literaire creatie aan SAMWD Harelbeke. In 2016 werd zijn deelname aan kunstbende beloond met een 2e plaats in de voorronde van Kortrijk. Martijn is een liefhebber van woordspelingen en metaforen. Zijn moeder beschrijft zijn schrijfstijl als volgt: ‘Je zal niet schaterlachen, maar je leest het wel met een glimlach op je gezicht.’ Martijn nam in 2020 deel aan de zomerkaping van Creatief Schrijven.

Oona Loncke

Oona Loncke (°1989) schreef op haar zevende haar eerste sprookje. Ze is gefascineerd door verhalen. Intussen schreef ze één theaterstuk en enkele monologen en dialogen en bracht die op het Memento Woordfestival in Kortrijk. Kortverhalen van haar hand zijn te vinden in de boeken van Memento. In 2019 bracht ze op het Memento Woordfestival drie kortverhalen voor kinderen. Kenmerkend voor haar werk is haar mysterieuze, vaak humoristische schrijfstijl.

Sien Demuynck

Sien Demuynck (°1998) woont in Kortrijk maar studeert in Leuven. Ze maakt sinds 2016 deel uit van het Collectief. In 2018 schreef ze samen met Thomas Jacques en Jonas Bruyneel aan het verhaal van de nieuwe stadsreus Emma. Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag bracht Sien in juni 2019 vluchtelingenwijzers aan in het Kortrijkse straatbeeld en momenteel werkt ze aan een nieuwe maatschappelijke interventie rond het thema vluchtelingen. In 2021 lanceert ze haar tweede maatschappelijke interventie.

Thomas Jacques

Thomas Jacques (°1989) schreef in 2014 en 2015 aan De laatste minuut van Brussel, een publicatie van de Vrijbus, een sociaal artistiek project van VZW Wit.h, De Figuranten, Bruthaus en het Kapersnest. Op dit moment werkt hij naarstig aan zijn romandebuut en is hij sinds eind 2018 de coördinator van het Lijsternest, het oude schrijvershuis van Stijn Streuvels. Thomas Jacques werd in 2017 door Christophe Vekeman uitgeroepen tot beste niet-gepubliceerde auteur in Vlaanderen.

Vere Verheecke

Vere (°1999) woont, studeert en werkt in Kortrijk. In haar vrije tijd weeft ze woorden aaneen tot rakende teksten. Ze wordt geïnspireerd door haar kat, stoeptegels en lange treinritten. Terugkerende thema’s in haar werk zijn identiteit, liefde en afscheid. Op Memento 2019 ging ze in literaire dialoog met Jeroen Olyslaegers, haar teksten zijn ook te vinden in de boeken van Reveil en Memento. Vere haalde in 2020 de selectie van het Das Mag-zomerkamp.

Imane Ghislaine

Imane Ghislaine (Imane Karroumi) (°2001) woont als Mechelse Deurnenaar sinds 2013 in Kortrijk. 3 maanden na haar verhuizing won ze met een kortverhaal de ‘Wondere Pluim Antwerpen 2013’. Ze schrijft sinds haar 9de en is sindsdien nooit gestopt. De verwikkeling van haar psychische struikelblokken vormt een blokkade, maar tegelijk ook dé noodzaak om te schrijven. Ze is niet alleen een gepassioneerde schrijfster die elk contact met een potlood probeert te vermijden om niet meer in een Weltschmerz-toestand te verkeren, maar ook een manische amateurfotografe zonder fototoestel. Je kan haar meestal zenuwachtig en zuchtend met een verfrommeld schriftje in een hoekje van een koffiehuisje vinden.

Louise Maddens

Als doctoraatsstudente houdt Louise Maddens (°1992) zich aan de feiten, maar als woordzoeker sprokkelt ze verhalen. Soms in het blauwige licht van een bioscoopscherm, soms in de met een plooitje gemarkeerde lievelingspagina’s van een boek, soms in een foto, een schilderij, of in een kort gesprek met de schoenmaker. Als zelfverklaarde koningin van de woordmop stelt ze haar vriendschappen systematisch op de proef. Bij enkelen was het kantje woord.

Wart Aal

Wart Aal, geboren als Korneel Furniere (1999), laveert al een viertal jaren tussen rap, slam en poëzie. Hij is vrijwilliger bij De Stroate. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn een beschaamd existentialisme, kinderlijk idealisme en de vervreemding van wat gangbaar is. Schrijven is voor hem een manier om de medische labels die op hem worden gekleefd om te vormen naar een sterkte. “Misschien is het niet zo erg dat mijn wereld en ik wat anders zijn.”

Joke de Kerpel

Joke De Kerpel (°1992) bedacht theaterstukken tijdens de speeltijden op de lagere school, sleet haar middelbare schooltijd in Kortrijk en keert regelmatig terug naar de stad voor thee en taart. Joke werkt als orthopedagoge en is geboeid door mensen die buiten de lijntjes lopen. Ze blies het stof van haar zoldergedichten nadat ze een cursus poëzie volgde bij Wisper en post nieuwe flarden inspiratie op Instagram (@darteledichter).

Tine Lefebvre

Tine Lefebvre (°1994) woont in Kortrijk. Als copywriter is ze dagelijks bezig met taal, maar ook naast het werk vindt ze de weg naar pen en papier. In 2013 schreef ze het kortverhaal Moeman, waarmee ze tweede werd tijdens de Gentse voorronde van Write Now!, de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen en Nederland.

Salma Nachi

Als kind, duwde Salma Nachi (°1997) bazig pen en papier in haar moeders handen om haar verhalen op te schrijven. Op vandaag pakt Salma na een lange tijd haar pen weer op om de wereld in haar hoofd op papier te zetten. Hoewel ze bekend staat als ‘het meisje dat altijd lacht’, beschrijft ze haar schrijfsels toch eerder als eenzaam en treurig.

Louis Vanoosthuyze

Louis Vanoosthuyze (°1999) studeert journalistiek in Gent. Hij is actief in menig vorm van comedy. Je kan hem wekelijks horen in zijn podcast KapotKast, hij is volop bezig met de voorbereidingen van zijn eerste rapalbum en Louis neemt op 17 augustus 2021 deel aan de voorronde van het NK Slam Poetry in Antwerpen. Louis wordt zowat dagelijks aangesproken op zijn twee verschillende kleuren van ogen, hoewel dat voor hem de normaalste zaak ter wereld is.

Trees Accou

Trees Accou (°1991) kan zingen noch schilderen, maar drukt zich uit met woord, moestuin en kattenstemmen. Ze woont in Kortrijk, werkt in Gent en praat de uren vol over boeken in de Belgische boekenpodcast Bende van het Boek. Ze houdt van wandelen, bloemen en bomen en ook van haar viervoeters Peloeze en Rikkie. Haar letterlijke opvatting van het leven en haar omgeving krijgt zijn weerslag in haar poëzie.

Judith De Wandel

Judith De Wandel (°1991) schrijft al even, vooral voor haarzelf. Toen haar grootvader in 2018 overleed en hij zowat de enige was die haar hersenspinsels mocht lezen, ging Judith op zoek naar een nieuw lezerspubliek. Ze schrijft vooral over het dagdagelijkse, zoals het gedrag van de winkelierster in de supermarkt of het dat wervelende herfstbladeren volgen. Ze deelt haar teksten via haar blog.

Kate Dejonckheere

Kate Dejonckheere (°2000) zwerft wat tussen Gent en West-Vlaanderen. Naast studente Kunstwetenschappen (podium- en mediakunst) is ze ook professioneel sleutelverliezer. In haar teksten vertoont ze grensoverschrijdend gedrag tussen proza, poëzie en theaterkrabbels en zoekt ze graag hoe literatuur andere kunstvormen kan ontmoeten. Als kind wou ze uitvinder worden van een machine die woestijnzand omzet in drinkbaar water, nu iemand bij wie je welkom bent voor een bakje troost. Kate haalde in 2020 de selectie van het Das Mag-zomerkamp en nam deel aan de zomerkaping van Creatief Schrijven. Ze werd tweede in de Gentse voorronde van WriteNow in Gent in 2020.

Laura Nollet

Laura Nollet (1994) werd geboren als zomerkind met wind in de haren. Ze jaagt dromen na, met kinderlijke onschuld. Ze draagt ze met woorden en deelt ze met haar stem en een kloppend hart. Haar verhalen willen, in deze soms woelige tijden, de mens confronteren met de eigen duisternis, in de hoop dat, wanneer alles verzwolgen lijkt, de weerbaarheid van de mens alles kan verlichten. In 2020 haalde Laura de finale van Het Rode Oor, deze prestigieuze wedstrijd bekroont het beste erotische verhaal van de lage landen.

Ook zij maakten ooit deel uit van het collectief

 • Adelien Vannecke
 • Billie Vanderhaeghen
 • Arthur Declercq Roelstraete
 • Kimi Nguyen
 • Lisa Vanwonterghem
 • Lynn Delbeecke
 • Mattijs Deraedt
 • Sam Durnez
 • Ruben Van de Woestyne
 • Siebrand Craeynest
 • Siel Verhanneman