Het collectief

De Letterzetter van Kortrijk brengt woordkunst steviger in de openbare ruimte en leidt jonge kunstenaars op tot creatieve ondernemers.

Letterzetter is een collectieve en eigentijdse vorm van het stadsdichterschap in Kortrijk. Het stadsdichterschap wordt opgenomen door een collectief van jonge (woord)kunstenaars uit de regio Kortrijk. Het collectief van de Letterzetter ontwikkelt interventies in de regio en fungeert als een ambassadeur van het Memento Woordfestival in Kortrijk. Het collectief wordt aangevoerd door een Letterzetter die hen klaarstoomt en helpt bij het doorstromen naar het professionele circuit. Het is dus naast een stadsdichterschap ook een talentontwikkelingsprogramma. De Letterzetter is tevens de artistieke curator van het Memento Woordfestival. Letterzetter wordt sinds 2015 gecoördineerd door de openbare bibliotheek van Kortrijk.

Het project werkt sinds 2020 samen met het talentontwikkelingsprogramma ‘Wolk’, van Tilt festival in Tilburg.

Alice Boudry

Alice Boudry (°1997) woont in Kortrijk en kan bij het schrijven niet kiezen tussen proza en poëzie. In 2011 werd ze eerste in de schrijfwedstrijd Davidsfonds Junior Journalist. Ze schrijft over het wringen van het alledaagse, over verlies en het moeizame in menselijke relaties. In 2021 deelde ze het podium met Lize Spit. Ze werd reeds gepubliceerd in het literair tijdschrift De Optimist.

Alice Spinoy

Alice Spinoy (°1997) groeide op in het geboortehuis van Stijn Streuvels in Heule. Met haar proza verkent ze het universele verlangen naar een goed leven. Haar bijdrage aan 'Het uitzicht der dingen', een publicatie rondom het werk en leven van Stijn Streuvels, verscheen in het literaire tijdschrift 'De Lage Landen'. Ze combineert het schrijverschap met het beroep van huisarts.

Anna-Vere Verheecke

Anna-Vere Verheecke (°1999) woont in Kortrijk maar loopt er nog altijd verloren. Anna-Vere wordt geïnspireerd door hun kat, stoeptegels en lange treinritten. Terugkerende thema’s in hun werk zijn identiteit, liefde en afscheid. Op Memento 2019 ging Anna-Vere in literaire dialoog met Jeroen Olyslaegers, hun teksten zijn ook te vinden in de boeken van Reveil en Memento. Anna-Vere haalde in 2020 de selectie van het Das Mag-zomerkamp. In 2021 droeg die bij aan de verhalenbundel 'Proeftijd' van Tilt inc.

Bart Vanhee

Bart Vanhee (°1998) woont in Geluwe, maar werkt in Gent. Al sinds zijn kindertijd zoekt en vindt hij verhalen in games, boeken en muziek. Zelf bracht hij al op jonge leeftijd een boek uit in eigen beheer. In zijn verhalen speelt het bovennatuurlijke vaak een prominente rol, al schuwt hij ook geen maatschappelijk relevante thema’s. Op zijn Instagram (be.artv) plaatst hij regelmatig gedichten, quotes en andere teksten. In 2021 verscheen zijn boek ‘De Herschreven Wereld’ bij Godijn Publishing. Dat werd een verkoopsucces. In november '22 verscheen het tweede deel uit de reeks bij Godijn Publishing.

Helena Maes

Helena Maes (°2004) werd geboren en woont in Sint-Lodewijk, Deerlijk. Ze zweeft tussen de echte en haar eigen wereld en brengt deze twee in connectie via haar schrijven. Naast thee en schommelen houdt ze van mythen en sprookjes uit verschillende culturen, die vaak in haar werk binnensluipen. Ze houdt van schrijven met vulpen en neemt bijna altijd haar schriftje ‘schrijfsels in het wilde (onder)weg’ mee om gedachten, banaliteiten en zelfgemaakte fabelwezens neer te schrijven. Deze zijn vaak de basis voor haar gedichten en kortverhalen.

Imane Ghislaine

Imane Karroumi aka Maantje (°2001) is schrijfster en woordkunstenaar. Als kind won ze onder andere ‘De Wondere Pluim 2013’ in haar leeftijdscategorie met een filosofisch geladen kortverhaal. Sindsdien deed ze mee aan schrijfwedstrijden en literaire evenementen, sloot ze zich aan in schrijverscollectieven en werkte mee aan kleine literaire theaterproducties. Na haar val in Chronische Vermoeidheid door lang onbehandelde OCPS duikt ze in psychiatrische vraagstukken over hoe onbewuste, cognitieve logica’s literair niet geuit maar enkel benaderd kunnen worden – zoals een asymptoot. Ze studeert Wijsbegeerte in Gent.

Jordy Spyt

Jordy Spyt (°1994) haalt zijn inspiratie uit de marge van de samenleving. Zijn absurde kortverhalen en poëzie hebben een verlangen naar het verleden. Hij is sociaal-cultureel werker, maakt deel uit van het collectief JEANNE Or the Western Touch: Am I Evil, ging mee in 2023 op schrijfresidentie naar Parijs met deBuren en werd gepubliceerd op de website van de lage landen.

Julot Roosen

Julot Roosen (°2003) ging sociaal werk studeren nadat ze afstudeerde als opvoeder. Ze schrijft al zolang ze zich kan herinneren, op dit moment categoriseert ze haar woorden onder ‘poezie en beginsels van verhalen. Julot maakt daarbij wel graag de kanttekening dat ze niets graag in hokjes opdeelt. Haar inspiratie haalt ze uit voorbijgangers, boekenwinkels en andere mooie beelden. Kunstzinnige activiteiten begeleiden is haar grootste bron van geluk én inspiratie.

Justin Bruggeman

Justin Bruggeman (°1999) werd opgevoed in Wervik, voelt graag de warmte van thee tot op het puntje van zijn tong en doet niets liever dan puzzelen. Dat is niet anders wanneer hij dit doet met woorden. De betekenis van “Justin zijn” staat niet in het woordenboek, maar is heel simpel en wordt binnenkort blootgegeven in de podcast “Het is hier stil zonder jullie”. Daarnaast krijgt zijn eerste roman “Oogverdovend gemis in verschuifbare openingen” vorm. Zijn poëzie, proza en quotes lees je op zijn Instagram- en Facebookpagina “oogverdovend”. Het is een feit dat Justin graag de rust op zoekt omdat hij introvert is in zijn hoedanigheid. Wanneer hij deze rust wil doorbreken dan musiceert hij erop los met zijn toetsen, trommels en gitaren.

Laura Nollet

Laura Nollet (°1994) werd geboren als zomerkind met wind in de haren. Ze jaagt dromen na, met kinderlijke onschuld. Ze draagt ze met woorden en deelt ze met haar stem en een kloppend hart. Haar verhalen willen, in deze soms woelige tijden, de mens confronteren met de eigen duisternis, in de hoop dat, wanneer alles verzwolgen lijkt, de weerbaarheid van de mens alles kan verlichten. In 2020 haalde Laura de finale van Het Rode Oor, deze prestigieuze wedstrijd bekroont het beste erotische verhaal van de lage landen.

Loeke Vanhoutteghem

Loeke Vanhoutteghem (°1996) is beeldend-performatief woordkunstenaar. Ze schrijft en performt haar eigen teksten in diverse genres gaande van gedichten over lied- en theaterteksten tot uitdagende slam poetry. In september 2020 won ze het West-Vlaams kampioenschap slam poetry in de Schouwburg Kortrijk. In 2021 werd ze ook nog Gents kampioen. In haar beeldend en performatief linkt Loeke haar liefde voor taal en symbolen aan andere media zoals textiel, keramiek en muziek. Loeke studeerde vergelijkende moderne letterkunde aan de Universiteit Gent en daarna autonome vormgeving aan KASK Gent.

Louis Vanoo

Deze bio is 100% biologisch afbreekbaar. Louis Vanoo (°1999) is al enkele jaren de plooien van zijn ziel aan het gladstrijken. In 2019 kwam hij bij het collectief door de liefde voor taal. Louis organiseert ook een hoop evenementen, denk maar aan Kortrijk Komedy, Plus32B Invites en Louis Vanoo & The Friendly Mayhem. Je kan hem kennen van podcasts als HipHopTalkies, Larping Legends en KapotKast. Die ontdekkingstochten maakt hij samen met Jules Desplenter, Tristan Isaac en andere trawanten. Bij Letterzetter eet deze Filliberke van zijn generatie voornamelijk chocotoffs en schrijft hij teksten die divers zijn qua vorm en inhoud.

Maite Vanthournout

Maite Vanthournout (°1998) studeerde Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Gent. Ze schrijft essays en korte verhalen, soms onder het pseudoniem Maria Amparo. Zo heft ze de ontkoppeling met haar geboortenaam op. Ze is werkzaam bij Kluger Hans als prozaredacteur en startte als auteur binnen het collectief Am I Evil. Deze zomer nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren. Dit najaar is ze met veel warmte opgenomen in het collectief van de Letterzetter in Kortrijk.

Martijn Verhelst

Martijn Verhelst (°1998) schrijft verhalen. Met empathie, taalvernuft en een flinke dosis humor behandelt de Deerlijkenaar thema’s als ontplooiing, ontgroeiing en ontwikkeling. Met een voorliefde voor woordspelerij en metaforen bedenkt Martijn werelden waar in iedere hoek een verhaal te vinden is. In 2020 werd zijn schrijven beloond met een deelname aan de zomerkaping van creatief schrijven. In 2023 voegde hij daar een deelname aan het Das Mag zomerkamp aan toe. Zijn teksten verschenen eerder in de optimist.

Maryam Ahmadi

Maryam Ahmadi (°2004) kan in haar chaotische wereld niet stilzitten omdat ze een bezige bij is. Als je haar tegenkomt, is de kans groot dat ze achter haar kat aanrent, aan het jongleren is of haar verloren
sokken probeert te vinden. Naast al dat gedoe, jaagt ze haar dromen na en probeert ze haar hoofd uit de wolken te houden. Onlangs is ze begonnen met schrijven en nu kan ze aan niets anders meer denken. Geef haar pen en papier, en je zult dagenlang niets meer van haar horen. Als kind droomde ze ervan om schrijfster te worden en al haar fantasieën die ze kon bedenken op papier te verwoorden. Nu mag ze zichzelf zo noemen, want het is haar realiteit geworden.

Mo Dewaele

Mo Dewaele (°2001) woont in Desselgem, maar is een eeuwige pendelaar naar Gent en Leuven. De trein is haar lievelingsplek om te lezen en te verdwalen in gedachten en woorden. Deze creatieve, gevoelige bezige bij heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Theater, dans, beweging en woord zijn voor haar middelen om haar gevoelens te uiten. Ze combineert die en maakt zo haar eigen monologen en solo's. Ze schrijft vooral poëzie. Thema's die regelmatig terugkeren, zijn: het leven, haar leven en alles wat daarmee in aanraking komt. Mo studeert Drama met als specialisatie ‘Spelen & Maken’ aan LUCA School of Arts in Leuven en is op het podium vooral te zien als actrice en muzikant.

Rani Simoens

Rani Simoens (°1997) staat op en gaat slapen in Deerlijk. Ze stelt liever vragen dan ze antwoorden geeft, want zoals ook haar studies in filosofie en diversiteit leerden, zijn deze nooit eenduidig. Dat reflecteren trekt zich door in haar werk, waarin ze haar eigen literaire stem onderzoekt. Al lezend en schrijvend begrijpt ze zichzelf en de wereld. Rani houdt van zondagen met uitgebreid ontbijt, boekenwinkels mét koffiebar en alles wat te maken heeft met taal. Ze droomt ervan ooit polyglot te worden.

Salma Nachi

Bezig aan een literaire debuutroman bij De Arbeiderspers, beschrijft Salma Nachi (°1997) haar stijl als dichterlijk en filmisch. In haar werk komen diepgaande thema’s aan bod met name menselijke relaties, moederschap en migratie. Uit de wereld rondom haar heen en instrumentale composities haalt ze inspiratie om ‘s avonds de fictieve verhalen in haar brein vorm te geven. Naast schrijven, wordt ze geboeid door wetenschappen en uit ze deze tweede passie via haar job in de farmaceutische industrie.

Sophie Bertrand

Sophie Bertrand (°2002) studeert Geneeskunde aan de KU Leuven. Ze schrijft al enkele jaren kortverhalen uitsluitend in het Engels. Ze verkiest namelijk de rijke keuze aan nuances die de Engelse taal te bieden heeft. Liefst schrijft ze verhalen met een donkere twist op het einde. Ze zijn vaak van het Fantasy of Contemporary genre, al waagt ze zich ook af en toe aan wat verhalende poëzie. In 2022 won ze de Literaire wedstrijd, categorie Proza van de Kulak met haar tragische verhaal over de schipper David Hammond. Buiten lezen houdt ze van muziek, zingen, dansen, dieren, dagdromen en nieuwe mensen en culturen leren kennen.

Tine Lefebvre

Tine Lefebvre (°1994) is communicatieverantwoordelijke (overdag) en schrijfster (op alle andere momenten - stiekem óók overdag). Tine is altijd bezig in een boek en babbelt zo snel dat haar oma vaak niet kan volgen. Ze werd in 2013 tweede tijdens de Write Now!-voorronde in Gent met haar kortverhaal ‘Moeman’ en houdt ervan om vanuit een kinderlijke blik een groter verhaal te vertellen. Haar debuut ‘Voor de nieuwe maan’ (9+) verscheen in maart 2023 bij Pelckmans.

Veronica Juliana Schmalz

Veronica Juliana Schmalz (°1997), aka @lajauneschreibmaschine, bracht haar kindertijd door in Argentinië en Sicilië en werkt nu als onderzoeker aan KUL in Kortrijk. Haar poëzie, die ze in zes talen schrijft, weerspiegelt haar multiculturele identiteit en internationale ervaringen. Naast schrijven werkt Veronica ook aan slam poetry met De Stroate en Veel Vijven en Zessen, woordkunst en mixed media met BAF. Met de Unie der Zorgelozen en FMDO experimenteert ze met performances over sociale en culturele kwesties. Haar werk gaat over de zoektocht naar thuis en identiteit, over hoogsensitiviteit, liefde en de bevrijding van clichés. Ze deelt haar creaties en het wordingsproces op Instagram, waarbij ze ook haar passie voor vintage typemachines, reizen en experimenteren toont. In 2022 won ze de literaire wedstrijd in de categorie poëzie, georganiseerd door de Faculteit Letteren van KUL (Kulak), en vandaag neemt ze actief deel aan nationale poëzie- en woordkunstevenementen.

Wart Aal

Wart Aal, geboren als Korneel Furniere (°1999), laveert al een viertal jaren tussen rap, slam en poëzie. Hij is vrijwilliger bij De Stroate. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn een beschaamd existentialisme, kinderlijk idealisme en de vervreemding van wat gangbaar is. Schrijven is voor hem een manier om de medische labels die op hem worden gekleefd om te vormen naar een sterkte. “Misschien is het niet zo erg dat mijn wereld en ik wat anders zijn.”

Yanne Ryon

Yanne Ryon (°1996) is een Oostendse die studeerde in Leuven, woont in Kortrijk en werkt in Gent. Op vlak van schrijven gaat haar liefde uit naar poëzie. Yanne speelt sinds haar tienerjaren met taal en zoekt de grenzen van dubbele bodems op in gedichten met woordspelingen en enjambementen. Voor het studentenleven nam ze deel aan initiatieven van Jeugd en Poëzie en in 2016 haalde ze een tweede plaats in de voorronde van Brugge bij de Kunstbende. Ze houdt van taarten bakken en haar twee zwarte katten, al zijn de thema’s in haar teksten veelal minder zoet en pluizig.

Ook zij maakten ooit deel uit van het collectief

 • Adelien Vannecke
 • Billie Vanderhaeghen
 • Arthur Declercq Roelstraete
 • Kimi Nguyen
 • Lisa Vanwonterghem
 • Lynn Delbeecke
 • Mattijs Deraedt
 • Sam Durnez
 • Ruben Van de Woestyne
 • Siebrand Craeynest
 • Siel Verhanneman
 • Judith De Wandel
 • Trees Accou
 • Thomas Jacques
 • Luna Ameye
 • Kate Dejonckheere
 • Sien Demuynck
 • Louise Maddens
 • Oona Loncke
 • Justine Vereecke
 • Flore Deman
 • Joke De kerpel