Het collectief

De Letterzetter van Kortrijk brengt woordkunst steviger in de openbare ruimte en leidt jonge kunstenaars op tot creatieve ondernemers.

Letterzetter is een collectieve en eigentijdse vorm van het stadsdichterschap in Kortrijk. Het stadsdichterschap wordt opgenomen door een collectief van jonge (woord)kunstenaars uit de regio Kortrijk. Het collectief van de Letterzetter ontwikkelt interventies in de regio en fungeert als een ambassadeur van het Memento Woordfestival in Kortrijk. Het collectief wordt aangevoerd door een Letterzetter die hen klaarstoomt en helpt bij het doorstromen naar het professionele circuit. Het is dus naast een stadsdichterschap ook een talentontwikkelingsprogramma. De Letterzetter is tevens de artistieke curator van het Memento Woordfestival. Letterzetter wordt sinds 2015 gecoördineerd door de openbare bibliotheek van Kortrijk.

Het project werkt sinds 2020 samen met het talentontwikkelingsprogramma ‘Wolk’, van Tilt festival in Tilburg.

Alice Boudry

Alice Boudry (°1997) woont in Kortrijk en kan bij het schrijven niet kiezen tussen proza en poëzie, dus schrijft ze van allebei een beetje. In 2011 leverde haar dat een eerste plaats op in de Davidsfond Junior Journalistwedstrijd. Terugkerende onderwerpen in haar teksten zijn dood en de menselijke psyche. Ze houdt van laat opstaan en drinkt niet graag koffie. Haar verhaal 'De toerist: vaderwond' werd gepubliceerd door De Optimist.

Alice Spinoy

Alice Spinoy (°1997) woont al haar hele leven in Heule, Kortrijk. Liefst schrijft ze over aardige mensen die met ongewone zaken geconfronteerd worden, zoals een sprookjeskasteel of het jaar 2020. Ze houdt van heel vroeg opstaan, dingen in stapeltjes leggen en praten met haar kat. Een kortverhaal dat Alice bijdroeg aan 'Het uitzicht der dingen', een publicatie rondom het werk en leven van Stijn Streuvels verscheen in het literaire tijdschrift 'De Lage Landen'. Alice Spinoy combineert het schrijverschap met het beroep van huisarts.

Bart Vanhee

Bart Vanhee (°1998) woont in Geluwe, maar werkt in Gent. Al sinds zijn kindertijd zoekt en vindt hij verhalen in games, boeken en muziek. Zelf bracht hij al op jonge leeftijd een boek uit in eigen beheer. In zijn verhalen speelt het bovennatuurlijke vaak een prominente rol, al schuwt hij ook geen maatschappelijk relevante thema’s. Op zijn Instagram (be.artv) plaatst hij regelmatig gedichten, quotes en andere teksten. In 2021 verscheen zijn boek ‘De Herschreven Wereld’ bij Godijn Publishing. Dat werd een verkoopsucces. In november '22 verscheen het tweede deel uit de reeks bij Godijn Publishing.

Helena Maes

Helena Maes (°2004) woont in Sint-Lodewijk, Deerlijk. Ze zweeft tussen de echte en haar eigen wereld, ze brengt deze twee in connectie via haar schrijven. Naast thee en schommelen houdt ze van mythen en sprookjes uit verschillende culturen. Deze vormen regelmatig een inspiratiebron voor haar werk.

Imane Ghislaine

Imane Karroumi aka Imane Ghislaine (°2001) won als Mechelse Deurnenaar ‘De Wondere Pluim 2013 Antwerpen’ met een filosofisch geladen kortverhaal. Na haar onvrijwillige verhuizing naar Kortrijk probeerde ze haar literaire sporen die ze in Antwerpen achterliet in West-Vlaanderen verder te zetten. Ze deed sindsdien mee aan schrijfwedstrijden, literaire evenementen en kleine theaterproducties. Na haar val in chronische vermoeidheid en lang onbehandelde OCPS heeft ze zich moeten terugtrekken van een aantal functies. Momenteel is ze lid van het Letterzettercollectief Kortrijk en redactielid bij Deus Ex Machina. Ze studeert wijsbegeerte in Gent.

Joke de Kerpel

Joke De Kerpel (°1992) bedacht theaterstukken tijdens de speeltijden op de lagere school, sleet haar middelbare schooltijd in Kortrijk en keert regelmatig terug naar de stad voor thee en taart. Joke werkt als orthopedagoge en is geboeid door mensen die buiten de lijntjes lopen. Ze blies het stof van haar zoldergedichten nadat ze een cursus poëzie volgde bij Wisper en post nieuwe flarden inspiratie op Instagram (@darteledichter).

Jordy Spyt

Jordy Spyt (°1994) werd geboren tussen de Leievallei en de Gaverbeek in Sint-Eloois-Vijve, daar groeide hij ook op. Hij werkt als sociaal-cultureel werker in Kortrijk. Als schrijver haalt hij zijn inspiratie uit de vele kleine gelukjes die hij dagdagelijks tegenkomt in de stad. Met zijn kleine kortverhalen probeert hij imperfecte werelden te boetseren, telkens met een nieuwsgierige en melancholische toets.

Julot Roosen

Julot Roosen (°2003) ging sociaal werk studeren nadat ze afstudeerde als opvoeder. Ze schrijft al zolang ze zich kan herinneren, op dit moment categoriseert ze haar woorden onder ‘poezie en beginsels van verhalen. Julot maakt daarbij wel graag de kanttekening dat ze niets graag in hokjes opdeelt. Haar inspiratie haalt ze uit voorbijgangers, boekenwinkels en andere mooie beelden. Kunstzinnige activiteiten begeleiden is haar grootste bron van geluk én inspiratie.

Laura Nollet

Laura Nollet (1994) werd geboren als zomerkind met wind in de haren. Ze jaagt dromen na, met kinderlijke onschuld. Ze draagt ze met woorden en deelt ze met haar stem en een kloppend hart. Haar verhalen willen, in deze soms woelige tijden, de mens confronteren met de eigen duisternis, in de hoop dat, wanneer alles verzwolgen lijkt, de weerbaarheid van de mens alles kan verlichten. In 2020 haalde Laura de finale van Het Rode Oor, deze prestigieuze wedstrijd bekroont het beste erotische verhaal van de lage landen.

Loeke Vanhoutteghem

Loeke Vanhoutteghem (°1996) is beeldend-performatief woordkunstenaar. Ze schrijft en performt haar eigen teksten in diverse genres gaande van gedichten over lied- en theaterteksten tot uitdagende slam poetry. In september 2020 won ze het West-Vlaams kampioenschap slam poetry in de Schouwburg Kortrijk. In 2021 werd ze ook nog Gents kampioen. In haar beeldend en performatief linkt Loeke haar liefde voor taal en symbolen aan andere media zoals textiel, keramiek en muziek. Loeke studeerde vergelijkende moderne letterkunde aan de Universiteit Gent en daarna autonome vormgeving aan KASK Gent.

Louis Vanoo

Louis Vanoosthuyze (1999) is de echte naam van Louis Vanoo. Louis is actief bij HipHopAcademie De Stroate en volop bezig met de voorbereidingen van zijn eerste rapalbum. Sinds enkele jaren heeft hij de smaak van koffie weten appreciëren wat hem goed uitkomt bij het Collectief van de Letterzetter. Daarnaast heeft hij een wekelijkse podcast met name KapotKast. Louis wordt zowat dagelijks aangesproken op zijn heterochromie, hoewel dat voor hem de normaalste zaak ter wereld is. Hij maakt graag flauwe woordspelingen.

Martijn Verhelst

Martijn Verhelst (°1998) woont in Deerlijk. Op zijn vijftiende volgde hij literaire creatie aan SAMWD Harelbeke. In 2016 werd zijn deelname aan kunstbende beloond met een 2e plaats in de voorronde van Kortrijk. Martijn is een liefhebber van woordspelingen en metaforen. Zijn moeder beschrijft zijn schrijfstijl als volgt: ‘Je zal niet schaterlachen, maar je leest het wel met een glimlach op je gezicht.’ Martijn nam in 2020 deel aan de zomerkaping van Creatief Schrijven.

Salma Nachi

Als kind, duwde Salma Nachi (°1997) bazig pen en papier in haar moeders handen om haar verhalen op te schrijven. Op vandaag pakt Salma na een lange tijd haar pen weer op om de wereld in haar hoofd op papier te zetten. Hoewel ze bekend staat als ‘het meisje dat altijd lacht’, beschrijft ze haar schrijfsels toch eerder als eenzaam en treurig. Salma Nachi werkt aan een debuutroman die zal verschijnen bij De Arbeiderspers.

Tine Lefebvre

Tine Lefebvre (°1994) woont in Kortrijk. Als copywriter is ze dagelijks bezig met taal, maar ook naast het werk vindt ze de weg naar pen en papier. In 2013 schreef ze het kortverhaal Moeman, waarmee ze tweede werd tijdens de Gentse voorronde van Write Now!, de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen en Nederland. In maart '23 verscheen haar eerste jeugdboek 'Voor de nieuwe maan' bij uitgeverij Pelckmans.

Anna-Vere Verheecke

Anna-Vere Verheecke (°1999) woont en werkt in Kortrijk. In hun vrije tijd weeft hun woorden aaneen tot rakende teksten. Anna-Vere wordt geïnspireerd door haar kat, stoeptegels en lange treinritten. Terugkerende thema’s in hun werk zijn identiteit, liefde en afscheid. Op Memento 2019 ging Anna-Vere in literaire dialoog met Jeroen Olyslaegers, hun teksten zijn ook te vinden in de boeken van Reveil en Memento. Anna-Vere haalde in 2020 de selectie van het Das Mag-zomerkamp. In 2021 droeg Anna-Vere bij aan de verhalenbundel 'Proeftijd' van Tilt inc.

Wart Aal

Wart Aal, geboren als Korneel Furniere (1999), laveert al een viertal jaren tussen rap, slam en poëzie. Hij is vrijwilliger bij De Stroate. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn een beschaamd existentialisme, kinderlijk idealisme en de vervreemding van wat gangbaar is. Schrijven is voor hem een manier om de medische labels die op hem worden gekleefd om te vormen naar een sterkte. “Misschien is het niet zo erg dat mijn wereld en ik wat anders zijn.”

Mo Dewaele

Mo Dewaele (°2001) woont in Desselgem, maar is een eeuwige pendelaar naar Gent en Leuven. De trein is haar lievelingsplek om te lezen en te verdwalen in gedachten en woorden. Deze creatieve, gevoelige bezige bij heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, en theater, dans, beweging en woord zijn voor haar middelen om haar gevoelens te uiten. Ze combineert die en maakt zo haar eigen monologen en solo's. Ze schrijft vooral poëzie. Thema's die regelmatig terugkeren, zijn: het leven, haar leven en alles wat daarmee in aanraking komt. Mo studeerde Producing Performing Arts aan Scenekunsthøjskolen Snoghøj te Denemarken en is nu vooral te zien op het podium als actrice en muzikant.

Flore Deman

Flore Deman (°1992) woont in Waregem en werkt als illustrator & boekmaker. Haar fijngevoelige, speelse tekeningen worden steevast gekruid met een pittige portie kleur en laten zich nog het best vertalen als een feeëriek universum waarin ze haar toeschouwer zachtjes, laag na laag, meeneemt naar de kern van het verhaal. Ze houdt ervan om beeld in dialoog te laten gaan met tekst. Als illustrator wil ze een stap verder gaan in het verhalen vertellen en werkt ze aan een eigen prentenboek.

Sophie Bertrand

Sophie Bertrand (°2002) studeert Geneeskunde aan de KU Leuven. Ze schrijft al enkele jaren kortverhalen uitsluitend in het Engels. Ze verkiest namelijk de rijke keuze aan nuances die de Engelse taal te bieden heeft. Liefst schrijft ze verhalen met een donkere twist op het einde. Ze zijn vaak van het Fantasy of Contemporary genre, al waagt ze zich ook af en toe aan wat verhalende poëzie. In 2022 won ze de Literaire wedstrijd, categorie Proza van de Kulak met haar tragische verhaal over de schipper David Hammond. Buiten lezen houdt ze van muziek, zingen,dansen, dieren, dagdromen en nieuwe mensen en culturen leren kennen.

Yanne Ryon

Yanne Ryon (°1996) is een Oostendse die studeerde in Leuven, woont in Kortrijk en werkt in Gent. Op vlak van schrijven gaat haar liefde uit naar poëzie. Yanne speelt sinds haar tienerjaren met taal en zoekt de grenzen van dubbele bodems op in gedichten met woordspelingen en enjambementen. Voor het studentenleven nam ze deel aan initiatieven van Jeugd en Poëzie en in 2016 haalde ze een tweede plaats in de voorronde van Brugge bij de Kunstbende. Ze houdt van taarten bakken en haar twee zwarte katten, al zijn de thema’s in haar teksten veelal minder zoet en minder pluizig.

Justine Vereecke

Justine Vereecke (°1998) komt uit het kleine Moorsele (Wevelgem), maar woont tegenwoordig met enkele vrienden in Gent, waar ze haar hart verloor tijdens haar studies architectuur. Naast studeren in Gent, werkt ze twee dagen per week als projectvoorbereider in Kortrijk. Schrijven doet ze wanneer alles om haar heen terug stil wordt na een periode van chaos of drukte, om te verwerken en los te laten. Naast een koffieverslaving, komt ze moeilijk de dag door zonder herinneringen of nostalgie naar wat ooit was. Ook in haar poëzie komen deze thema’s dikwijls terug.

Ook zij maakten ooit deel uit van het collectief

 • Adelien Vannecke
 • Billie Vanderhaeghen
 • Arthur Declercq Roelstraete
 • Kimi Nguyen
 • Lisa Vanwonterghem
 • Lynn Delbeecke
 • Mattijs Deraedt
 • Sam Durnez
 • Ruben Van de Woestyne
 • Siebrand Craeynest
 • Siel Verhanneman
 • Judith De Wandel
 • Trees Accou
 • Thomas Jacques
 • Luna Ameye
 • Kate Dejonckheere
 • Sien Demuynck
 • Louise Maddens
 • Oona Loncke