Memento Woordfestival

Memento Woordfestival is een multidisciplinair stadfestival dat vertrekt vanuit het woord. Het wordt elk jaar ingericht door Openbare Bibliotheek Kortrijk samen met tal van andere partners. Het festival wordt gecureerd door het Collectief van de Letterzetter van Kortrijk.

Elk jaar organiseert de Openbare Bibliotheek van Kortrijk in samenspraak met tal van (kunsten)partners in de stad het Memento Woordfestival. Het festival ontstond als een woordnacht in 2016 en werd gaandeweg groter en groter. Het groeide uit tot een meerdaags woordkunstenfestival dat gecureerd wordt door de Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk en haar collectief. Talentontwikkeling is de drijvende motor van het kunstenfestival. Elk jaar kiest de organisatie enkele festivalambassadeurs die een verhoogd engagement opnemen ten aanzien van de jonge woordkunstenaars uit het talentontwikkelingsprogramma ‘Letterzetter’. Zo deelden talenten al het podium met Stefan Hertmans, Peter Verhelst of Maud Vanhauwaert en waren er langlopende projecten, workshops en Q&A’s met Leen Dendievel, Aya Sabi en Annelies Verbeke. De curator kiest bij elke editie een artistiek thema die een rode draad vormt in de programmatie. Het festivalthema is ook de basis voor een festivalpublicatie die door de talenten van het Collectief van de Letterzetter ontwikkeld wordt. Het festival legt elk jaar een avontuurlijke programmatie voor met veel aandacht voor cross-overgenres en stelt iedere keer opnieuw een mooi auteursprogramma samen. Een verhoogde aandacht gaat uit naar het programmeren van jonge, opkomende woordkunstenaars, debutanten en predebutanten.

Volg @mementowoordfestival op Instagram & Facebook of surf regelmatig naar www.mementowoordfestival.be voor de meest recente updates over het festival.

Memento festivalboek

Elk jaar maakt het Collectief van de Letterzetter een eigen publicatie rond het festivalthema. In 2023 verscheen 'Werk'. Het boek is momenteel niet meer te verkrijgen maar kan wel ingekeken worden in de Openbare Bibliotheek van Kortrijk..