Memento

Voor het eerst is het Collectief van de Letterzetter één van de ambassadeurs van het Memento Woordfestival.

De openbare bibliotheek van Kortrijk organiseert het Memento Woordfestival, dat in maart 2020 vanwege de coronamaatregelen niet kon plaatsvinden, al voor het 5e jaar op rij. Onder impuls van de Letterzetter van Kortrijk en festivalcurator Anneleen Van Offel, waaiert het programma van Memento Woordfestival alsnog uit over het ganse najaar en dat in enkele kleinschalige coronaveilige evenementen.

Het programma vangt aan met ‘Het Groot Dictee heruitgevonden’, ingericht door bibliotheek Kortrijk met een online editie op 9 oktober 2020 en met een auteursprogramma op 10 oktober 2020 in Boekenhuis Theoria met festivalambassadeurs Peter Verhelst, Siel Verhanneman, Christophe Vekeman, Anneleen Van Offel en tal van andere auteurs zoals Charlotte Van den Broeck, Jens Meijen, Marieke De Maré, Valerie Tack, Eva Meijer en Femke Vindevogel. Er zijn ook interventies van kunstenaars uit het collectief van de Letterzetter. Het evenement wordt ook gestreamd voor wie geen ticket kan bemachtigen.

Op 20 oktober 2020 is er een verrassend literatuurprogramma met optredens van Peter Verhelst, Johan Tahon, Asha Karami, Bram Terryn, Siel Verhanneman, Colin Van Eeckhout, Pauwel en Kate Dejonckheere. Ze brengen een echo van de woordroutes die op vrijdag 20 maart 2020 de stad hadden moeten doorkruisen in Schouwburg Kortrijk.

Op 20 november 2020 screenen we de bekroonde documentaire ‘Land Without Border’ gebaseerd op het gelijknamige boek van de Israëlische auteur Nir Baram die in maart 2020 had moeten afreizen naar het festival. Midden-Oostenexpert Brigitte Herremans gaat achteraf via Zoom live in gesprek met Nir Baram, festivalcurator Anneleen Van Offel stelt haar debuutroman ‘Hier is alles veilig’ voor die zich in Israël/Palestina afspeelt en waarvoor ze tijdens het schrijfproces Nir Baram opzocht in Tel Aviv. Dit evenement kan je zowel live bijwonen, in Budascoop Kortrijk, als online via een streaming.

Doorlopend van 21 november tot 17 december stellen Bram Terryn en Thomas Jacques, twee kunstenaars uit het collectief van onze Letterzetter hun installatieportret ‘Weerklank 21.03’ voor in Bibliotheek Kortrijk.

Surf naar de website van het festival www.mementowoordfestival.be voor de meest actuele updates over het najaarsprogramma. Tickets voor het auteursprogramma op 10 oktober 2020 zijn te koop vanaf 25 september om 13u via Ticketservice (voormalige Uit in Kortrijk), 056 23 98 55 en [email protected]

Wie zich wil inlezen kan alvast de literaire festivalpublicatie ‘Echo’ bemachtigen die de Letterzetter van Kortrijk ontwikkelde met daarin teksten van wat jong schrijvend en illustrerend Kortrijk te bieden heeft. De publicatie is te koop in Boekenhuis Theoria en Bibliotheek Kortrijk.

Memento Woordfestival is een stadsfestival, ingericht door Bibliotheek Kortrijk, Boekenhuis Theoria, Conservatorium Kortrijk, Schouwburg Kortrijk, Kunstencentrum Buda en tal van andere partners, gecureerd door Letterzetter van Kortrijk
Anneleen Van Offel.

Illustratie: ‘Het collectief van de Letterzetter’ door Flore Deman

Mementoboek

Ook dit jaar maakt het Collectief van de Letterzetter een eigen publicatie rond het festivalthema, Echo

Ambassadeurs Siel Verhanneman, Peter Verhelst, Maartje Wortel en Christophe Vekeman redacteerden de teksten. Voor het eerst werkten maar liefst vijf illustratoren mee aan de bundel: Xavier Truant, Penelope Deltour, Flore Deman, Lara Jacoba Breine en Jerina Malfait. De bundel is een verzameling proza en poëzie, en is het officiële visitekaartje van het Collectief.

In 2020 gaat het Memento Woordfestival een samenwerking aan met de Nationale Schrijfdag van Creatief Schrijven. In dit kader schreef Anneleen Van Offel samen met Creatief Schrijven een wedstrijd uit op AZERTY-Factor. Het winnende gedicht van Matthias van de Velde wordt mee opgenomen in het boek.