Troostboom

30 april tot 1 juni 2021 - Astridpark Kortrijk

In de lange traditie van koortsbomen bedacht Letterzetter Anneleen Van Offel een troostboom: een plek voor collectieve troost na een tijd die ons ziek maakte. Ze nodigde Siel Verhanneman en Mattijs Deraedt, twee uitgestroomde dichters van het Collectief van de Letterzetter, uit om samen een troostgedicht te schrijven. De verschillende regels van het gedicht hangen afzonderlijk op linten in de boom. Het volledige gedicht is nooit zichtbaar. Zo vormt de boom een symbool voor de versplintering die we ervoeren, en biedt hij tegelijk het uitzicht van een vernieuwde verbinding. In samenwerking met het Poëziecentrum kan iedereen die troost zoekt een kaartje sturen naar de boom. De boom antwoordt altijd…

De troostboom maakt deel uit van de nationale 10-daagse troostcampagne Heel het land en is de afsluiter van Memento woordfestival Kortrijk. De Troostboom is van 30 april tot 1 juni 2021 te zien in het Astridpark in Kortrijk

Iedereen kan de Troostboom een kaartje sturen met daarop wat hij/zij de afgelopen tijd heeft moeten missen. Je vindt de voorgedrukte kaartjes onder meer in alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken, wijkcentrum Overleie, crematorium Uitzicht, Reveil Vlaanderen en Poêziecentrum Gent, maar je kan ook zelf een kaartje schrijven of tekenen. Kaartjes kunnen tot 31 mei gepost worden in de Troostboombrievenbussen die opgesteld staan in het Astridpark, op het Sint-Amandsplein en voor de centrale bibliotheek. Ook digitaal kan er troost gezocht worden via e-mail naar bibliotheek@kortrijk.be. Vermeld in de mail je leeftijd, adres en de reden waarom je troost zoekt. De boom antwoordt altijd.

Troostboom is een initiatief van Letterzetter Anneleen Van Offel naar aanleiding van de nationale troostcampagne Heel het land. Het symbolische initiatief is het slot van het Memento Woordfestival 2021. Het project wordt gecoördineerd door Openbare Bibliotheek Kortrijk i.s.m. Poëziecentrum, Crematorium Uitzicht, Wijkcentrum Overleie en Reveil Vlaanderen.

Het troostgedicht

TROOSTBOOM

I
heb je heimwee, zullen we dansen
op het ritme van een brandende ster
val met mij en noem het dansen
jouw treurig verlangen een Weense wals
neem me mee, vergeet niet te dansen
ik wacht hier, in de palm van je hand

II
wals de wereld uit ons lijf
tot enkel wij de kadans beklinken, wij het ritme zijn
ons wentelen in de haren van een boom
tot waaien zwaaien wordt, vijf verdriet hoog
het lied dat we horen in het kraken van schors
schudt ons los uit de dagen

III
boven ons bolt het zeil van de ochtend op
we strekken onze armen uit, blazen onze longen leeg
we willen meer, we willen hoger
brandende sterren, jij zegt: wij zijn sterker
wij zijn het licht dat door de bladeren schijnt
zullen we dansen

%<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/vN6SJefB8Cw” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>%

De dichters

Anneleen Van Offel - Mattijs Deraedt - Siel Verhanneman

Anneleen Van Offel

Anneleen Van Offel is de derde Letterzetter van Kortrijk. De 29-jarige schrijfster is geboren in Antwerpen maar woont in Gent. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Haar debuutroman 'Hier is alles veilig' verscheen in februari 2020 bij Lebowski en werd warm onthaald bij pers en publiek. Ze publiceert regelmatig kortverhalen, poëzie en columns in literaire tijdschriften zoals Kluger Hans, de Revisor, Hard // hoofd en De Optimist. Ze is zelf redacteur van het toonaangevende literaire magazine Deus Ex Machina.

Mattijs Deraedt

Mattijs Deraedt (°1993) is een dichter, zanger en tekstschrijver uit Wevelgem. Hij was drie jaar lid van het collectief van de Letterzetter. Mattijs publiceerde onder meer poëzie in Het Liegend Konijn, De Revisor en Tirade. In 2020 kwam zijn debuutbundel 'De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan' op de markt, uitgebracht bij het Poëziecentrum. Prompt haalde hij de shortlist van de Grote Poëzieprijs die elk jaar de beste dichtbundel van de lage landen bekroont. In de bundel gaat de dichter op zoek naar zijn plaats in de wereld als jonge man. Van het platteland naar de stad, in de liefde en in de rouw. Telkens in een heldere taal, waarmee hij barsten probeert te slaan in het mannelijk pantser.

Siel Verhanneman

Siel Verhanneman (°1989) is een Kortrijkse dichteres en schrijfster. Siel was deel van het Collectief van de Letterzetter en wist met haar debuut 'Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd' een van de best verkochte dichtbundels in Vlaanderen te schrijven. Ook haar opvolger 'Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn' werd een succes. Centraal in Verhannemans werk staat rouw en de impact van rouw op het leven. In 2022 verschijnt haar derde dichtbundel bij De Arbeiderspers.