Projecten

Toonmomenten, interventies, workshops en campagnes van het collectief van de Letterzetter

In 2022 werd Astrid Haerens door de Stad Kortrijk aangesteld als de vierde Letterzetter van de stad. Ze vormt een collectief van jonge kunstenaars, muzikanten, theatermakers, dichters, schrijvers, filmmakers en dansers die het woord tussen 2022 en 2024 op een creatieve, gedurfde manier in het stadsbeeld en de leefwereld van de Kortrijkse inwoners brengen. Ze doen dit door middel van literaire interventies en toonmomenten. Op deze pagina berichten we over het afgelegde parcours.

Toonmomenten

Ecopolis

2023

“Hoop moet je verdienen.” schrijft Greta Thunberg in Het Klimaatboek. Daarom gaat ECOPOLIS 2023 de uitdaging aan om hoopvol activisme aan te wakkeren.
Hoe zet je je bezorgdheid over klimaat en natuur om in engagement? Waar ligt de middenweg tussen naïviteit en doemdenken?

Met Hope is Action wil Ecopolis gedurende verschillende dagen en in verschillende steden aan een betere wereld werken.
Zonder de vaak schrijnende realiteit te negeren en met extra aandacht voor stemmen die doorgaans niet gehoord worden.

Voor deze editie schreven 2 collectiefleden, Imane Karroumi en Helena Maes een State of the Youth. Ze brachten deze in een panelgesprek met Paul Verhaeghe, Asha Karami, Lara Staal, Martha Balthazar o.l.v. Michelle Van Speybrouck

"Jongeren krijgen het eerste woord. In drie statements verwoorden verschillende jongeren hun eisen en vragen aan de toekomst. In drie workshops onder begeleiding van schrijvers en theatermakers zoeken ze vormen om hun eigen stem te laten klinken. Van hieruit gaan ze samen het gesprek aan met psycho-analist Paul Verhaeghe die vertrekkend vanuit zijn nieuwe boek, Onbehagen, mee nadenkt over welke plek hun dromen en discours kunnen innemen in klimaatdiscussies."

Lees hier de teksten van Imane en Helena

Am I Evil?

2022 - 2023

Wanneer wordt erotische literatuur een platform voor postkoloniaal en feministisch onderzoek? Hoe kan men de tools van het erotisch schrijven gebruiken om machtsprocessen als discriminatie, nanoracisme, marginalisering, exotesering, misbruik en verleiding vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken?

'Am I Evil?' is een workshop erotisch schrijven, gecureerd door Simone Basani en Alice Ciresola. Het is een collectieve onderzoeksreis die deze vragen onderzoekt via een methode van peer-to-peer mentoring en beoordeling.

De teksten die tijdens deze collectieve reis worden gecreëerd, worden gedeeld met het publiek via een online publicatie. Jordy Spyt, Loeke Vanhoutteghem en Yanne Ryon uit het collectief schreven mee! De auteurs dragen er uit voor op Memento '23 en apap/Feminist Futures '23.

Bekijk hier de 'AM I EVIL?'-booklet

Boektopia

Boektopia is een jaarlijks leesfestijn in Kortrijk dat sinds 2021 wordt georganiseerd op initiatief van verscheidene uitgeverijen en boekendistributeurs.
Dit jaar strijken ze van 28 oktober tot 5 november neer in de Expo Hallen.
Ook het collectief zal hier aan meewerken en is op dit moment volop aan het brainstormen over hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan dit boekenfestijn.

Op Boektopia 2022 waren de Letterzetters reeds van de partij. Op de openingsavond trad Loeke Vanhoutteghem op met een slam-performance.
Tijdens een interventie bouwden dichters uit het collectief aan de hand van woorden die ze oppikten uit auteursontmoetingen, uiterlijke kenmerken van bezoekers,
of interacties tussen mensen een gezamenlijk tekst- en beelduniversum via de app Miro.
Ze associeerden vrij op elkaars observaties en de bezoeker kon er getuige van zijn.
De bezoeker zag hoe het tekstuniversum groeide, kon zichzelf misschien erkennen in wat er op het blad verscheen op het scherm van hun stand.
Zo kregen de bezoekers een uniek zicht op hoe een collectief van jonge (stads)dichters een bezoek aan Boektopia beleefde.

Memento

Woordfestival

Het collectief van de Letterzetter is één van de ambassadeurs van het Memento Woordfestival dat georganiseerd word door de openbare bibliotheek in Kortrijk. Gedurende het hele festival neemt het collectief een belangrijke rol op als gezicht van het festival.

Lees meer

workshops

Zomerkamp

We trappen het werkjaar van het collectief van de Letterzetter traditioneel af met een tweedaags zomerkamp waarin de kunstenaars intensief aan verschillende opdrachten werken richting Memento Woordfestival.

Echokamers

Elke laatste vrijdag van de maand houdt het collectief van de Letterzetter een literair salon. Achter gesloten deuren krijgt het collectief workshops van literaire organisaties (VAV, Literatuur Vlaanderen), schrijvers (Ivo Victoria, Maud Vanhauwaert) en andere, wisselen de leden inspiratie uit, bereiden ze interventies in de stad voor. De Echokamers zijn exclusief voor de leden van het collectief.

residenties

Wolk

Tilt

Sinds 2020 gaat Memento Woordfestival een samenwerking aan met het Tilburgse Tilt Festival. Vanuit dat festival ontstond het talentontwikkelingsprogramma WOLK voor schrijvers, performers en makers bij wie het woord centraal staat. Het traject huist in Noord-Brabant (Nederland). Het collectief van de Letterzetter ontvangt de leden van WOLK tijdens het Memento Woordfestival en gaat zelf op bezoek tijdens het Tilt Festival. Daar krijgen de leden van het collectief een aantal speeddates met redacteuren van uitgeverijen en literaire tijdschriften.

Projecten

Troostboom

gerealiseerd in 2021

In een lange traditie van koortsbomen wou de derde Letterzetter van Kortrijk Anneleen Van Offel in Kortrijk een Troostboom als plek voor collectieve troost na een tijd waarin we vrienden, gezondheid en vrijheden moesten missen. Ze vroeg de dichters Siel Verhanneman en Mattijs Deraedt, om samen met haar een troostgedicht te schrijven. Elke versregel werd meermaals gedrukt op een gekleurd lint en in de boom gehangen. Hierdoor symboliseert de boom de versplintering van de afgelopen tijd in 144 linten.

Lees meer