Projecten

Toonmomenten, interventies, workshops en campagnes

In 2019 werd Anneleen Van Offel door de Stad Kortrijk aangesteld als de derde ‘Letterzetter’ van de stad. Ze vormt een collectief van jonge kunstenaars, muzikanten, theatermakers, dichters, schrijvers, filmmakers en dansers die het woord tussen 2019 en 2022 op een creatieve, gedurfde manier in het stadsbeeld en de leefwereld van de Kortrijkse inwoners brengen. Ze doen dit door middel van literaire interventies en toonmomenten. Op deze pagina berichten we over het afgelegde parcours.

Toonmomenten

Memento

Woordfestival

Voor het eerst is het collectief van de Letterzetter één van de ambassadeurs van het Memento Woordfestival. Gedurende het hele festival neemt het collectief een belangrijke rol op als gezicht van het festival.

Lees meer

Reveil

Sinds 2016 is de Letterzetter van Kortrijk de inrichter van Reveil in Kortrijk. In bijna 1 op de 3 gemeentes dompelen muzikanten, fanfares, dichters en verhalenvertellers hun lokale begraafplaats op 1 november onder in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen. Zo is Reveil een eerbetoon aan de wortels van elke gemeente. Het collectief van de Letterzetter verzorgt elk jaar een intieme woordperformance op de begraafplaats van Kortrijk. Omringd door lichtjes, op het uur waarop de duisternis inzet, wordt er stilgestaan bij afscheid nemen. De kunstenaars leveren ook een bijdrage aan het Reveil Verhalenboek, onder redactie van lid van het collectief Thomas Jacques, Vere Verheecke en Imane Karroumi.

warmste bib

Naar aanleiding van de Warmste Week die in 2019 neerstreek in Kortrijk, nam het collectief van de Letterzetter van Kortrijk deel aan de 'Warmste bib'. De Openbare bibliotheek van Kortrijk steunde met verschillende activiteiten Vzw Co-Living, een co-housingproject voor jongeren een verstandelijke beperking.
In een prikkelend Bibboudoir deden Joke De Kerpel, Thomas Jacques, Laura Nollet, Korneel Furnière met hun erotische verhalen de temperatuur van de Warmste Week nog een paar graden stijgen.

workshops

Zomerkamp

We trappen het werkjaar van het collectief van de Letterzetter traditioneel af met een tweedaags zomerkamp waarin de kunstenaars intensief aan verschillende opdrachten werken richting Memento Woordfestival.

Echokamers

Elke laatste vrijdag van de maand houdt het collectief van de Letterzetter een literair salon in Boekenhuis Theoria. Achter gesloten deuren krijgt het collectief workshops van literaire organisaties (VAV, Literatuur Vlaanderen), schrijvers (Ivo Victoria, Maud Vanhauwaert) en andere, wisselen de leden inspiratie uit, bereiden ze interventies in de stad voor. De Echokamers zijn exclusief voor de leden van het collectief.

residenties

Wolk

Tilt

Sinds 2020 gaat Memento Woordfestival een samenwerking aan met het Tilburgse Tilt Festival. Vanuit dat festival ontstond het talentontwikkelingsprogramma WOLK voor schrijvers, performers en makers bij wie het woord centraal staat. Het traject huist in Noord-Brabant (Nederland). Het collectief van de Letterzetter ontvangt de leden van WOLK tijdens het Memento Woordfestival en gaat zelf op bezoek tijdens het Tilt Festival. Daar krijgen de leden van het collectief een aantal speeddates met redacteuren van uitgeverijen en literaire tijdschriften.

Projecten

Open brieven

Tijdens de Zomerredactie schreef het collectief van de Letterzetter open brieven aan de stad. De schrijvers werden uitgedaagd om te zoeken naar alternatieve vormen om de brieven te presenteren. In de maanden na de zomerredactie werden deze brieven verspreid door Kortrijk. Ze werden ook gebracht op Autoluwe zondag in 2019.

Troostboom

30 april tot 1 juni 2021 - Astridpark

In een lange traditie van koortsbomen wou Letterzetter Anneleen Van Offel in Kortrijk een Troostboom als plek voor collectieve troost na een tijd waarin we vrienden, gezondheid en vrijheden moesten missen. Ze vroeg de dichters Siel Verhanneman en Mattijs Deraedt, om samen met haar een troostgedicht te schrijven. Elke versregel werd meermaals gedrukt op een gekleurd lint en in de boom gehangen. Hierdoor symboliseert de boom de versplintering van de afgelopen tijd in 144 linten.

Lees meer