In 2022 werd Astrid Haerens door de Stad Kortrijk aangesteld als de vierde Letterzetter van de stad. Ze vormt een collectief van jonge kunstenaars, muzikanten, theatermakers, dichters, schrijvers, filmmakers en dansers die het woord tussen 2022 en 2024 op een creatieve, gedurfde manier in het stadsbeeld en de leefwereld van de Kortrijkse inwoners brengen. Ze doen dit door middel van literaire interventies en toonmomenten. Op deze pagina berichten we over het afgelegde parcours.
Projecten
Toonmomenten, interventies, workshops en campagnes van het collectief van de Letterzetter
Toonmomenten
Am I Evil?
2022 - 2023Wanneer wordt erotische literatuur een platform voor postkoloniaal en feministisch onderzoek? Hoe kan men de tools van het erotisch schrijven gebruiken om machtsprocessen als discriminatie, nanoracisme, marginalisering, exotesering, misbruik en verleiding vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken?
'Am I Evil?' is een workshop erotisch schrijven, gecureerd door Simone Basani en Alice Ciresola. Het is een collectieve onderzoeksreis die deze vragen onderzoekt via een methode van peer-to-peer mentoring en beoordeling.
De teksten die tijdens deze collectieve reis worden gecreëerd, worden gedeeld met het publiek via een online publicatie. Jordy Spyt, Loeke Vanhoutteghem en Yanne Ryon uit het collectief schreven mee! De auteurs dragen er uit voor op Memento '23 en apap/Feminist Futures '23.
Boektopia 2022
29.10 tot 6.11Tijdens deze interventie bouwen dichters uit het collectief aan de hand van woorden die ze oppikken uit auteursontmoetingen, uiterlijke kenmerken van bezoekers, of interacties tussen mensen een gezamenlijk tekst- en beelduniversum via de app Miro. Ze associëren vrij op elkaars observaties en de bezoeker kan er getuige van zijn. De bezoeker ziet hoe het tekstuniversum groeit, kan zichzelf misschien erkennen in wat er op het blad verschijnt op het scherm van hun stand. Zo krijgen de bezoekers een uniek zicht op hoe een collectief van jonge (stads)dichters een bezoek aan Boektopia beleeft.
Memento
WoordfestivalHet collectief van de Letterzetter is één van de ambassadeurs van het Memento Woordfestival dat georganiseerd word door de openbare bibliotheek in Kortrijk. Gedurende het hele festival neemt het collectief een belangrijke rol op als gezicht van het festival.
workshops
Zomerkamp
We trappen het werkjaar van het collectief van de Letterzetter traditioneel af met een tweedaags zomerkamp waarin de kunstenaars intensief aan verschillende opdrachten werken richting Memento Woordfestival.
Echokamers
Elke laatste vrijdag van de maand houdt het collectief van de Letterzetter een literair salon. Achter gesloten deuren krijgt het collectief workshops van literaire organisaties (VAV, Literatuur Vlaanderen), schrijvers (Ivo Victoria, Maud Vanhauwaert) en andere, wisselen de leden inspiratie uit, bereiden ze interventies in de stad voor. De Echokamers zijn exclusief voor de leden van het collectief.
residenties
Wolk
TiltSinds 2020 gaat Memento Woordfestival een samenwerking aan met het Tilburgse Tilt Festival. Vanuit dat festival ontstond het talentontwikkelingsprogramma WOLK voor schrijvers, performers en makers bij wie het woord centraal staat. Het traject huist in Noord-Brabant (Nederland). Het collectief van de Letterzetter ontvangt de leden van WOLK tijdens het Memento Woordfestival en gaat zelf op bezoek tijdens het Tilt Festival. Daar krijgen de leden van het collectief een aantal speeddates met redacteuren van uitgeverijen en literaire tijdschriften.
Projecten
Troostboom
gerealiseerd in 2021In een lange traditie van koortsbomen wou de derde Letterzetter van Kortrijk Anneleen Van Offel in Kortrijk een Troostboom als plek voor collectieve troost na een tijd waarin we vrienden, gezondheid en vrijheden moesten missen. Ze vroeg de dichters Siel Verhanneman en Mattijs Deraedt, om samen met haar een troostgedicht te schrijven. Elke versregel werd meermaals gedrukt op een gekleurd lint en in de boom gehangen. Hierdoor symboliseert de boom de versplintering van de afgelopen tijd in 144 linten.